15 Eki

Çikolatanın Vücuda Etkileri

Yediden yetmişe tüm insanların sevdiği bir yiyecek olan çikolata; zeka ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor, belleği güçlendiriyor. Çikolata, ilk defa bitki yetiştiren, kakao tohumu tüketen Omlek kabilesi tarafından bulunmuştur. Omlekler, sağlığın ve gücün sırrı olan bu acı tohumları “kakawa” ve “cacao” olarak isimlendirilmiştir. Geleneksel çikolata, kakao tohumundan üretilir ve flavonollerden zengin bir kaynaktır.

Çikolatanın içeriği ve etkileri:

Çikolatanın psikoaktif komponentleri flavonoller, kafein ve teobromin gibi metilksantinlerdir. Kafeinin en faydalı etkisi, özellikle yorgunluk durumlarında kişinin uyanıklık durumu ve psikomotor fonksiyonlarını artırma etkisidir. Teobromin ve flavonoidler de kafein gibi psikoaktif bileşenlerdir.

Yüksek oranda flavonoid içeren besinler: yeşil ve siyah çay, üzüm, elma, kırmızı şarap, kakao vb.

Çikolata ve yeme davranışı:

Çikolata tüketimi kendi kendine uygulanan bir meditasyon çeşidi olup, mevsimsel duygu değişikliklerinde ve atipik depresyonda nörotrasmitter aktivitesini uyaran bir antidepresan olarak fayda sağlayabilir.

Glukoz içeren içeceklerin oral alımı beyinde ödül mekanizmasıyla ilişkili bölgeleri etkilediğini keşfedilmiştir. İçeriğindeki bazı maddeler ise mutluluk düzeyini artırmaktadır.

Cinsiyet, yaş, diyet kısıtlaması gibi bireysel faktörler çikolata yeme arzusunu etkileyen en önemli etkenlerdir. Örneğin diyet kısıtlaması da çikolata yeme isteği geliştikten sonra suçluluk hissi ortaya çıkmaktadır. Regli gibi hormonal dalgalanmalar yine yeme isteğini artırmaktadır.

Çikolatanın ruhsal etkileri:

Yapılan bir çalışmada bireylere çikolata ve elma verilerek karşılaştırma yapılmıştır. Yiyecek alımından sonraki 5. 30. 60. Ve 90. Dakikalarda ruh hallerine bakılmış ve ikisinde de iyileşme görülmüştü fakat çikolata her zaman diliminde daha iyi sonuçlar vermiştir.

Çikolatanın bilişsel etkileri:

Dikkat, çalışma belleği ve yönetici fonksiyonlarda gelişme kafein alımından sonraki 90-150 dk aralığında görülmüştür.

Çikolatanın insülin duyarlılığına etkisi:

Flavonelden zengin siyah çikolata verilmesi sağlıklı ve hipertansif hastalarda insülin duyarlılığını arttırmaktadır.

Çikolatanın antioksidan etkisi:

Genellikle kakao flavonollerinin çoğu sağlığa yararlı etkisi konusunda antioksidan özelliklerinin etkili olduğu düşünülmektedir.

Çikolatanın beyin kan akımına olan etkisi:

Kakao flavonolü alımından 2-4 saat sonra beyinde kan akımında yüzeysel bir artış görülmüştür ancak önemli olan artış 1-2 hafta sonra saptanmıştır.

0 yorum

Bir Yorum Yazın