08 Kas

ÇOCUK BESLENMESİ 1-5 YAŞ

Çocuklar doğru beslenmeyi öğrenmek için rol modellere ihtiyaç duyar. Örneğin Kahvaltı yapmayan ve yemek seçen anne, baba ve kardeş çocuklarda istenmeyen beslenme alışkanlıkları geliştirmesine neden olabilir.

1-5 Yaş çocuklar için tüketilmesi gereken besin grupları

Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum ve fosfor içeriği ile çocukların diş ve kemik gelişimi için çok önemlidir. Günlük 2-3 porsiyon tüketmeleri gerekmektedir. 1 bardak süt + 1 küçük kase yoğurt + 2 dilim beyaz peynir gibi. Özellikle yemek yanına da yoğurt yemeklerini alışkanlık haline getirmenizi öneriyorum.

Sebze ve Meyveler: İçerdikleri vitamin, fotokimyasallar, lif ve su ile çocukların büyüme ve gelişmesinin yanı sıra sindirim sistemini de düzenler. Günlük en az 2-3 porsiyon sebze tüketilmelidir.

Proteinden zengin besinler: Et ve yumurta vücudun en iyi kullandığı proteinlerdir. Anne sütünden sonra biyoyararlılığı en yüksek olan besin yumurtadır. Balık ise göz ve beyin sağlığı için önemli olan EPA – DHA ve Omega 3 kaynağıdır. Kuru baklagillerin sindirimi ne kadar zor da olsa protein içerikleri bir ete eş değerdir. Haftada 2-3 kez et, 1-2 kez kurubaklagil, her sabah yumurta tüketilmelidir.

Tam tahıllar: Büyüme ve gelişimi yüksek olan bu yaş grubunun enerji ihtiyacı da fazladır. Ekmek, pilav, makarna gibi tahıllar hem B grubu vitaminlerinden hem de karbonhidrattan zengindir. Lif açısından da zengindir.

Yağlar ve Şekerler: Özellikle bitkisel yağlar, çiğ kuru yemişler sağladığı enerji ve E vitamini ile yağda çözünen vitamin ve minerallerin emilimi için gerekli ortam sağlarlar. Basit şeker olarak en sağlıklı tercih bal, pekmezdir fakat çocukların beslenmesinde şeker, çocuğun toplam enerji alımının %10’u aşmayacak ölçüde tüketilmelidir.

Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivite ve güneş ışınlarından yararlanmak da özellikle kemiklerin gelişimi için önemlidir. Günde en az 60 dk oyun, spor gibi fiziksel aktivite yapmaya teşvik edilmesi önemlidir. Fizik aktivitelerin mümkün olduğunca açık havada gerçekleşmesi ve çocukların güneş ışınlarından yararlanarak D Vitamini sentezleyebilmelerine yardımcı olacaktır.

0 yorum

Bir Yorum Yazın