Kilo vermek isteyenler için en önemli kısım yağdan kilo vermektir. Vücudun yağ, kas, su oranı kilo verme hızını etkilemektedir. Akıllı tartısı olmayan kişiler yağdan kilo verip vermediklerini bel, kalça, basen bölgelerini mezurayla ölçerek kontrol edebilirler. Peki yağdan nasıl kilo verilir?

Kasları koruyun, yağdan kilo verin!

Öncelikle hızlı kilo vermek için sürekli şok diyetler yapmayın. Şok diyetler (çorba detoksu, sıvı detokslar vb.) ödem ve kas kaybı sağlar, yağ yakımı için yeterli değillerdir. Bu detoksları vücudu şoklamak veya ödem atmak için arada kullanabilirsiniz. Yağ yakımı için sürdürülebilir sağlıklı diyetler yapmak gerekiyor.

Protein alımını artırın, karbonhidrat alımını azaltın!

Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük protein alım miktarı kilo X 0,8-1 g’dır. Yani 100 kg bir birey günlük 80-100 gram protein almalıdır. Bu proteinin bir kısmı hayvansal (et/ yumurta/ süt/ yoğurt) bir kısmı bitkisel (kuru baklagiller/ çiğ kuruyemişler/ chia/ yulaf/ tahıllar) proteinler olmalıdır.

Protein ağırlıklı kahvaltı yapın!

Kahvaltılar mutlaka protein ağırlıklı olmalıdır. Yumurtasız bir kahvaltı düşünmeyin bile. Yumurta, peynir, yeşillik ve 1-2 dilim esmer ekmek ile yapılan kahvaltı hem tok tutar hem de yağ yaktırır.

Ana yemeklerin yanına yoğurt tüketin!

Öğlen ve akşam yemeklerine ekleyeceğiniz yoğurt göbek bölgesinde gözle görülür incelemeler sağlayacaktır.

Sebze – et dengesi kurun!

Öğlen yemeğinde et grubu tüketirseniz, akşam yemeğinde sebze yemeği tüketmelisiniz veya tam tersini yapabilirsiniz. Sadece sebze tüketilen diyetlerden uzak durun, bu diyetler başta kilo verdirirken bir süre sonra kilo verimini durdurmaktadır. Tek besin grubu ile beslenmek metabolizmanızda bozulmalara ve malnütrisyonlara neden olabilir. Et yemeyi sevmiyorsanız veya vegansanız kaliteli protein için yeşil mercimek, nohut gibi besinlerde tercih edebilirsiniz.

Fazla karbonhidrat yağlandırır!

Alınan karbonhidratların bir kısmı vücutta enerji olarak kullanılırken, bir kısmı yağa dönüştürülerek organ çevresinde depolanır. Karbonhidrat tükettiğinizde kan şekeriniz yükselir, kan şekerini düşürmek için vücudunuz insülin hormonu salgılamaya başlar. Sürekli ve fazla miktarda insülin salgılanması insülin reseptörlerinin duyarlılığını azaltmaktadır ve insülin direnci oluşmaktadır. Diyet yaparken insülin direnci olan kişiler başlangıçta daha az yağ yakarken, direnç azaldıkça yağ yakımı hızlanır. Bu süreçte pes etmeden programa sadık kalmalısınız.

Diyet yapamıyorsanız tabağınızı üçe ayırın!

Yapılan araştırmalara göre diyet yapamayan insanların bir çoğu sürekli ölçülü yemek yediği için programlardan sıkılmaktadır. Diyet yapamıyorsanız tabağınızı 3 bölüme ayırın. Tabağın; % 50’si sebze-salata, %25’i yoğurt, %25’i ana yemekten oluşmalıdır. Salatalarınıza mutlaka yağ, limon, tuz ekleyin. Bu ürünler kilo vermenizi engellemez fakat ekmek tüketmemelisiniz. Çünkü yemekleri ölçü ile yediğiniz için fazla kalori alımını engellemeliyiz.

Şeker tüketimini azaltın!

Şekerli besinler bağımlılık yapmaktadır. Bu yüzden tatlı, çikolata, abur cubur gibi besinleri hayatınızdan çıkarın. Zamanla vücudunuz şekeri unutacaktır. Şeker bağımlılığını azaltacak tarifler: Suya tarçın, zencefil, limon koyabilirsiniz. Süt, yoğurda ve meyveye tarçın dökebilirsiniz.

Güzel bir incelme için spor şart!

Dünya Sağlık Örgütüne göre hafta 3 gün en az 1 saat egzersiz yapmalısınız. Tempolu yapılan bir egzersiz 200-300 kalori yakmaktadır. Yani spor yaparak en az bir ana öğünü yakarak kalori açığı oluşturabilirsiniz. Egzersiz yapmadan kilo verebilirsiniz fakat yağ yakımınız az olur. 2 kilo verdiniz diyelim bunun 500 gramı yağ iken çoğunluğu su ve kastır.

Sağlık için su içelim.

Her gün 2-2,5 litre su için!

Normalde beynimiz susuzluk ile açlık duygusunu karıştırır. Günlük yeterli miktarda su içmek beyne tokluk sinyali yollamaktadır. Genelde az su içen insanların iştahı daha açıktır. Bol su içerek daha az kalori alabilirsiniz. Suya koyacağınız zencefil, limon, tarçın iştahınızı kesmede yardımcı olacaktır. Yeterli miktarda su tüketimi metabolizmanızı hızlandırır ve vücudunuz %5-10 oranında daha fazla enerji yakar. Kilo verme döneminde bazen hızlı bazen yavaş kilo verilir. İyi kilo verme döneminde iken kilo verimininiz durursa sebebi az su içmeniz olabilir. Günlük 2-2,5 litre su içimi sağlıklı olmak için yeterlidir. Fazla miktarda su içimi ise sadece böbreklerinizi yormaktadır.

0 yorum

Bir Yorum Yazın